TCMB’nin faiz artırımını yabancılar nasıl değerlendirdi?
ESER GÜLMEZ-ZEYNEP BAYAR
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 650 baz puanlık faiz artışı yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da ilgi gördü.
Bloomberg’e konuşan yabancı analistler, politika faizinin yüzde 8,50’den yüzde 15’e yükseltilmesi kararını şu şekilde değerlendirdi:
Temasta başkent/ çocuklar : Analistler bekliyor altındaAçıklanan faiz kararı hayal kırıklığına uğrattı
Bloomberg HT’ye konuk olan Londra merkezli InTouch Capital Markets Kıdemli Döviz Analisti Piotr Matys, TCMB’nin yüzde 15’e çıkan faiz kararının piyasalara etkisini değerlendirdi:
“TCMB’nin faizi en az yüzde 20’ye çıkaracağını düşündüm. Daha fazlasını bekliyordum. Ancak beklentinin altında açıklanan faiz kararı benim gibi düşünen analistleri hayal kırıklığına uğratmış görünüyor. Açıklanan faiz oranı, TCMB Lideri Hafize Gaye Erkan’ın piyasalarda yıkılan güveni yeniden inşa etmesini zorlaştıracak gibi görünüyor. Şu anda kararın olumsuz etkilerini piyasada ve TL’de görüyoruz.
Bugünkü toplantı o kadar değerliydi ki, uzun süredir TCMB’nin ilk adımı oldu. Burada yabancı yatırımcıların kaybettiği güveni tahsis etmek için atılan ilk adım oldu. Bu inancı geri kazanmak gerçekten çok zor. Yabancı yatırımcılar TL varlıklar konusunda temkinli olmaya devam edecek. Nitekim döviz kurunun Türk vatandaşları için güçlü bir yere geldiğini görüyoruz. Çünkü enflasyonist baskılar devam edecek ve daha uzun süre burada kalacak gibi görünüyor.”
Tellimer Dubai/Malik: Erdoğan’ın bankaya müdahale etmemesi yabancı yatırımcılar için yeterli olacak
Tellimer Stratejisti Hasnain Malik, TCMB’nin ortodoks para politikasına geçişte beklenenden yavaş adımlar attığını belirtti.
“Türkiye ortodoks para politikasına geçiş konusunda ne diyorsa onu yapıyor ama bazılarının beklediğinden çok daha yavaş ilerliyor. Kademeli düzeltme nedeniyle uzun vadeli yatırımcılar Türkiye’den vazgeçmeyecek. TCMB ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tutarlılığı.” Bankaya müdahale etmemeleri onlar için yeterli olacaktır.”
Medley Global/Stadtmiller: TCMB’nin faiz oranlarını yüzde 20-25’in üzerine çıkaracağından şüpheliyim
Medley Global Advisors Çalışma Direktörü Nick Stadtmiller, bugün alınan zam kararının Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in kademeli olarak ortodoks politikalara geçiş taahhüdü ile uyumlu olduğunu belirtti. Stadtmiller yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:
“Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz artırımının boyutu piyasa için hayal kırıklığı yaratsa da benim %14’lük tahminime yakın bir karar oldu. Bugün alınan zam kararının Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in kademeli olarak ortodoks politikalara geçiş taahhüdü ile uyumlu olduğu söylenebilir.
Önümüzdeki PPK toplantılarında da artışların devam etmesini bekliyorum ama TCMB’nin politika faizini yüzde 20-25 seviyesinin üzerine çıkaracağından şüpheliyim. Merkez Bankası’ndan bugün yapılan açıklamada, enflasyon görünümünde önemli bir iyileşme sağlanabilmesi için gerektiğinde ve gerektiğinde sıkılaştırmaya gidileceği belirtilirken, resmi hedef olarak belirlenen yüzde 5 enflasyona ulaşma taahhüdü verildi. , yeniden doğrulandı.
Bu hedeflere ulaşmak için gereken oran artışının boyutu muhtemelen derin bir durgunluğa neden olacak ve politika yapıcıların bedelini ödemeye istekli olduklarından şüpheliyim.
TCMB’den yapılan açıklamada, bankanın cari dengeyi desteklemek için stratejik yatırımlara ağırlık vereceği taahhüdüne yer verildi. Bunu, öncelikli departmanlara kredi vermeyi destekleyen politikaları sürdürme taahhüdü olarak yorumladım. Ekonominin tamamında borç verme şartlarını sıkılaştırırken bunu hayata geçirmek kolay olmayacak.”
Neuberger Berman/Nazlı: Sıkılaştırmanın önümüzdeki aylarda da devam etmesini bekliyoruz
Neuberger Berman Asset Management Ireland Ltd., Kıdemli Ekonomist ve Portföy Yöneticisi Kaan Nazlı, TCMB’nin faiz artırım kararını şu sözlerle değerlendirdi:
“Faiz artışı piyasa beklentileri içinde ancak ortalama beklentilerin altında gerçekleşti. Görünen o ki, Kurul Temmuz ayında yayımlayacağı enflasyon raporundaki öngörüleri dikkate alarak daha temkinli davranmayı ve bir sonraki adıma karar vermeyi tercih etmiş görünüyor. Geçmişteki küresel örneklere baktığımızda, 650 baz puanlık bir adımın, sermaye piyasalarında çok önemli şokların yaşandığı dönemlerde gördüğümüz düzeyde bir sıkılaşma olduğunu kabul etmek gerekir.
Bizim açımızdan en değerli değişiklik, kurulun enflasyon görünümünde net bir iyileşme sağlanana kadar nakitte sıkılaşmaya devam edeceğini belirtmesidir. Mikro ve makro ihtiyati çerçevenin kademeli olarak basitleştirilmesi de olumlu bir gelişmedir. Temmuz raporunda enflasyon hedeflerinin güncellenmesini ve sıkılaştırmanın önümüzdeki aylarda da devam etmesini bekliyoruz.”