Haber

Beyaz Rusya: Rus taktik nükleer silahlarının bölgemizde konuşlandırılması NPT ile çelişmiyor

Belarus Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın Belarus topraklarında taktik nükleer silahlar konuşlandırma planının Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması’nın (NPT) ilgili maddelerine aykırı olmadığını bildirdi.

Bakanlık, Rusya’nın Belarus topraklarında taktik nükleer silah yerleştirme planına gösterilen tepkilere ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Beyaz Rusya’nın son 2,5 yıldır ABD, İngiltere ve bu ülkelerin NATO müttefikleri ve Avrupa Birliği ülkeleri tarafından benzeri görülmemiş bir siyasi, ekonomik ve enformasyon baskısına maruz kaldığının belirtildiği açıklamada, “Bu jeopolitik yönü değiştirmeyi amaçlıyor. bağımsız bir devletin iç işlerine doğrudan ve ağır bir müdahaledir.Bu, NPT’ye katılımla bağlantılı olarak Güvenlik Güvencelerine İlişkin Mutabakat Zaptı imzacılarının üstlendiği yükümlülüklerle doğrudan çelişmektedir. .” söylendi.

Açıklamada, Belarus sınırlarına yakın komşu NATO üyesi ülkelerin askeri potansiyelinin arttığı aktarılırken, Belarus’un buna karşılık olarak kendi güvenlik ve savunma kapasitesini güçlendirmek için gerekli adımları attığı kaydedildi. ulusal güvenlik alanındaki meşru kaygılar ve bunlardan kaynaklanan riskler.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Belarus ve Rusya arasındaki askeri işbirliği, uluslararası hukuka sıkı sıkıya bağlı olarak yürütülmektedir. Belirli mühimmatlara sahip uçakları uçurabilen Belarus pilotlarının eğitimi, bu tür uçakların modernizasyonu ve kontrolü devretmeden Beyaz Rusya topraklarında nükleer savaş başlıklarının konuşlandırılması. Minsk ve uygun teknolojilere erişim NPT 1 tarafından sağlanmaktadır ve hiçbir şekilde 2. ve 2. Madde hükümleriyle çelişmez.

NATO’nun uzun süredir “ortak nükleer misyonu” olduğunu hatırlatan İttifak üyesi ülkelerin uçaklarının nükleer silahlarla uçmak üzere onaylandığı, uçuş personelinin bu tür görevler için eğitildiği ve uygun tatbikatların yapıldığı belirtildi.

Açıklamada, Avrupa’daki NATO üyesi ülkelerin topraklarında 150’den fazla ABD taktik nükleer silahının bulunduğu ve bunları kullanmak için 250’den fazla uçağın hazırlandığı paylaşıldı.

Belarus tarafının çatışmacı söylemlerin ve silahlanma yarışının yerini karşılıklı saygı ve saygıya dayalı bir diyaloğun alması gerektiğine inandığının vurgulandığı açıklamada, nükleer saha da dahil olmak üzere silahların yayılmasının önlenmesi ve silahların kontrolü için çok taraflı mekanizmaları güçlendirmeyi hedeflediği belirtildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu